Skip til hoved indholdet

I Jagtens tegn

Hvordan gik man egentlig på jagt i gamle dage? Hvad skal der til for at få jagttegn? Og hvordan smager vildt kød? Det kan du blive klogere på med det her forløb.

Målgruppe: Indskoling, Mellemtrin og Udskoling

Varighed

Disse 3 forløb foregår ikke alle sammen på gården, men nogle vil tage sit udspring i jeres lokalområde.

  • Forløb 1 om våben og jagthistorie vil foregå i Hareskoven, tæt på stationen.

Dette forløb varer 2-3 timer, som udgangspunkt inklusiv pauser.

  • Forløb 2 mini jagttegnskursus vil foregå ude i dit lokale skov- og markområde.

Dette forløb varer 3 timer inklusiv pauser

  • Forløb 3 vil foregå i dit lokalområde med en bålplads, hvor urter fra lokalområdet vil komme i spil.

Dette forløb varer 3 timer inklusiv pauser. 

Påklædning: Efter vejret. Overvej nødvendigheden for regntøj, myggespray og solcreme. 

I jagtens tegn

Dette jagtforløb kan både gennemføres som 3 individuelle forløb, men giver mening at afholde som et samlet forløb over flere dage.

Forløb 1 - Tidens våben og jagt historie

Få indblik i hvilke våben man har brugt igennem tiden og byg/snit dit eget våben. Test det af på skydeskiverne. Hvor præcist kan du ramme og hvor langt kan du kaste? Disse færdigheder er vigtige som jæger hvis man vil have mad på bordet.

Derudover vil vi snakke om de jagtformer man brugte op igennem tiden. Men vil ligge vægt på blandt andet Parforce jagt, som foregik i stor stil her i Furesø kommune. Alle de stjernestier vi har i vores skove, er de områder hvor kongen (Chr. V) dyrkede sin hobby - jagt. Denne form for jagt bestod i, at hunde og ryttere drev hjorten til udmattelse. Kongen der havde siddet på sin hest i midten af stjernen og holdt øje med jagten på afstand, blev hentet til nedfaldsstedet, så han kunne stikke hjorten med sin parforce dolk.

Forløb 2 - Mini jagttegnskursus

Hvilke evner skal du have for at kunne nedlægge et dyr i dag. Hvilke regler er der for at måtte gå på jagt. Hvornår er jagtsæsonen egentlig, må man skyde alle dyr hele året?

På dette forløb får eleverne mulighed for at øve sig i at skyde til måls efter skydeskiver, med elastik geværer.

Vi skal kunne afstandsbedømme og vi skal lære at være helt stille. For når vi sniger os ind på byttet skal den jo helst ikke hverken høre eller se os.

Forløb 3 - Vild mad med vilde dyr og planter

  • Mulighed 1: Hvordan ser dyrene ud inden i? Ligner de egentlig os mere end vi regner med? Sidder deres lunger samme sted som vores og er der organer de bruger bedre end os?

Og hvordan smager vildt kød? Hvordan og hvad kan man lave af retter med vildt kød og urter fra årstidens vilde produktion og havedyrkning.

  • Mulighed 2: Sankning af urter i jeres lokalområde og lav lækre urfladbrød, urtepesto og eller friskost med lokale urter.

Tværfaglige kompetencer

Med disse forløb kommer flere fag og begreber i spil. Blandt andet:

  • Håndværk og design
  • Motorisk stimulering
  • Lokalhistorie og danmarkshistorie
  • Naturdannelse og natur forståelse
  • Madkundskab
  • Vild mad forståelse
  • Kulturforståelse

Når elever får åbnet øjnene op for hvordan man i ældre tid har været nødt til at jage, for at overleve og ikke bare gå ned i supermarkedet og nemt skaffe mad. Åbner det øjnene op for at tiderne har været hårde engang.

Derudover vil de få en naturforståelse, der vil give dem et indblik i, at hvis ikke vi passer på vores dyr og planter i naturen, vil de ikke blive ved med at være der. Og at det blandt andet er derfor at der er regler for hvornår man må skyde eller hvordan man skal sanke (samle urter).

Dette forløb vil også give eleverne øjnene op for at der er andre levemåder og uddannelsesområder - historiker, jæger, kok og mange andre erhverv.

Book forløb her

Book besøg

Book besøg

Find os

Skolelandbruget og Økohaverne i Furesø

Stavnsholtvej 171

3520 Farum

Åbningstider

Området er altid åbent. Hils gerne på dyrene over hegnet. Der, hvor der er stender (stiger) hen over hegnet, må jeg gerne gå ind til dyrene. Men går dyrene væk, er det deres måde at sige "ikke mere nus, tak".

Gården er bemandet:

  • Mandag til fredag ​​kl. 8-15.
  • I weekender og på helligdage passer vores unge dyrepassere dyrene. Spørg dem gerne hvis I har spørgsmål. Stalden er åben fra kl. 10-12.

Webtilgængelighed

Tilgængelighedserklæring

Følg os på de sociale medier